29 Nisan 2014 Salı

BAYAZITOĞLU ZAFER

 KİMDİR: Milli Mücadele Kahramanı.
 İstanbul Galatasaray lisesinde okurken memleketin  işgali dolayısıyla  Maraş’a döndü. Muharrem Bayazıt ile  Maraş’ın kuzey köylerinde görevlendirildi. Genç yaşta İstanbul’a öğrenime giden ancak savaş nedeniyle dönen ve halkı  örgütlemek amacıyla Bertiz’e gönderilen bu gençler halkı yakından tanımaya çalışıyordu. Çete kurmak elbette kolay değildi. İşte bu günlerde ve Savaş boyunca her gün konağında 2 500 kişiyi doyuran A.  Kadir Paşa, bu gençleri Bertiz’e gönderdi ve finanse etti. Daha Maraş Müdafa i Hukuk Cemiyeti bile örgütlenmemişti. 31 Ekim 1919 tarihinde  Sütçü İmam Olayı gerçekleşmiş, İmam, Ağabeyli’de Bayazıtoğlu Muharrem'in  yanına gelmişti.  
-----------------------------------------------------------------------------------
DOĞUMU:  Maraş’ta 1890’da doğdu.
ANNE-BABA:  Babası Mahmut Arif Paşa, annesi Habibe hanımdır.
ÖĞRENİMİ
İLKOKUL: İlk öğrenimini  Maraş’ta tamamlayıp,
LİSE:  İstanbul Galatasaray Lisesinde okurken İstanbul’un işgali ile öğrenimini  yarıda bırakıp Maraş’a döndü.
ÖRGÜT KURDU: Şehrin işgal edilmesi ile Muharrem Bey’le birlikte Bertiz Çetelerini organize etti. Milli Mücadelede çarpışarak yararlıklar gösterdi.
Bertiz Çetelerinden oluşan 400 kişilik bir gönüllü ordu oluşturdu. Fransız birliklerini Bababurun’da karşılayarak onları bozguna uğrattı.
Maraş Milli Mücadelesinin her safhasında görev aldı.
Milli Mücadele sonrası 1937 yılına kadar Maraş Vilayet Genel Meclisi Sekreterliği görevini yürüttü.
1937’de Ankara’da Dahiliye Vekaletine girdi. Mahalli İdareler Mümeyyizi olarak çalıştı.
-----------------------------------------------------------------
AÇIKLAMA
   
        Maraş’ta  şu anda bile  tartışılan bir konu vardır. Milli Mücadelede ilk kurşunu  kim attı ? Aslında bu hiç te tartışılacak bir konu değildir, bu konuda şüpheye gerek yoktur. İlk kurşunu  atanın  SÜTÇÜ İMAM olduğu herkes tarafından bilinir. Ancak: Maraş Savaşında,  Fransızlara karşı ilk silahlı Mücadele Bababurun’da:
2.     Bayazıtoğlu Zafer,
3.     Hacı Yasinoğlu
4.     Muallim Hayrullah ile  başlar.
     Bayazıtoğlu Zafer ve Muharrem,  Bertiz’den getirdikleri dört yüz kadar silahlı kuvvet ile güneye inip Eloğlu yakınlarında mevzilenirler.
5 Ocakta Ceceli köyünü tahrip eden Fransız Kuvvetleri Maraş’a giremediklerinden,  geri Antep’e döndüler. Fransızların devamlı takviye alması üzerine yolu kapamak gerekince, o yörede  bulunan Zafer ve Muharrem  ile Muallim Hayrullah'a,  Türkoğlu - Maraş Yolunun kapatılması emri verilir. Dehlizde bulunan Yakup Hamdi Müfrezesi, Atmalı Aşiret Kuvvetleri ile birlikte Bababurun’a kaydırılır. Bu hazırlıklar yapılırken, Fransızların bir taburunun İslahiye’den gelmekte olduğu görülür. Derhal Bayazıtoğlu Zafer ve Muharrem, Komutasındaki Milli Kuvvetler taarruza geçerler. Fakat, Fransızlar Türkoğlu’na girdiklerinden pek bir başarı sağlayamazlar.
Ceceli'deki Muallim Hayrullah, Fransız öncüleri ile çatışmaya başlar. Makinelı tüfek atışları Türk kuvvetlerini çok zor duruma soktuğundan Müfrezenin maneviyatını düzeltmek için yüksek bir kaya üzerine fırlayan Muallim Hayrullah, sağ kasığından yaralanır. Bunun üzerine Milli Kuvvetler geri çekilirler. Bayazıtoğlu Muharrem ve Zafer Düşmanı kuşatarak mahsur bırakılırlar.
KELİMELER
Mümeyyiz:  1. İyiyi, kötüyü, doğru ve yanlışı ayıran, seçen. 2. Ayırtman.
Mahsur: Kuşatılmış, sarılmış, çevrilmiş.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder