23 Nisan 2014 Çarşamba

HASAN REŞİT TANKUT - PROF.

YAZAR / BİLİM ADAMI

Hasan Reşit Bey Tankut.jpgKİMDİR: Prof. Tankut Nusayriliği antropoloji, tarih, etnografya ve dini inanç bakımından araştırmış bir bilim adamıdır. Edebiyatçı kimliğinin yanı sıra tarihçi ve politikacı olarak da tanınmıştır.

Hasan Reşit Bey Tankut.jpgDOĞUMU:  Maraş'ın  Elbistan İlçesinde 1891 yılında  doğdu.

ÖĞRENİMİ
Yazarın eğitimiyle ilgili ilk bilgimiz Şam idadîsinde okumuş olduğudur. Her yıl derslerin bitmesiyle Şam’dan yola çıkan Tankut, Gaziantep üzerinden Maraş’a gelir, oradan da Ahırdağı’nın ardındaki Elbistan’a gider. Yaz sonu gelip de okulunun başlayacağı zaman, bu defa aynı yolu Elbistan’dan başlayarak kat etmek zorunda kalır.

ÜNİVERSİTE: 1913 Yılında Mülkiye Mektebi’nden mezun oldu. 

Aynı yıl Sivas Maiyet memurluğuna atanır.

SAVAŞ BAŞLIYOR: 1914 Yılında patlak veren savaşta  gönüllü olarak orduya katılır. Yedek Subay olarak görev yaparken Çanakkale, Galiçya ve Sina’da yararlılıklar gösterir.

KAYMAKAM: 1. Dünya Savaşı sonrasında Niksar, Artova ve Erbaa ilçelerinde kaymakamlık yapan Tankut,  Kuvayı Milliye saflarına katılarak Kurtuluş Savaşı’nda görev alır.

ÖDÜL: Milli Mücadele sırasındaki hizmetlerinden dolayı da istiklal madalyası ile ödüllendirilir.

HİZMETLERİ
VE YAPTIKLARI

1.  1926’da İstanbul Emniyet Müdür Yardımcısı, 2.  1928’de Mülkiye Müfettişi olarak görev yapan Tankut,
3. Aynı dönemde Türk Ocakları Genel Müfettişi olarak da çalışmıştır.
4. Hasan Reşit Tankut’un bir dönem Ulus gazetesinin sahibi olduğu da kayıtlarda belirtilmektedir.

KURUCU:  Türk Dil Kurumu Kurucuları arasında yer alan Tankut, 1935-1950 arasında Kurumda İkinci Başkan, Etimolojik ve Lengüistik Filoloji Kolları Başkanı Ve Genel Sekreter olarak çalışır.

YABANCI DİL: İngilizce, Fransızca, Almanca, Arapça ve Bulgarcayı iyi derecede bilen Tankut, bu özelliğinden dolayı yurtdışındaki bir çok toplantı ve kongreye temsilci olarak katılmıştır.

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ: 1936-1940 Yılları arasında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde öğretim görevlisi olarak görev yapar.

MİLLETVEKİLİ: 14 Mayıs 1931’de Muş Milletvekili olarak meclise girer. V. Dönemden VIII.  Döneme kadar Maraş, IX.  dönemde Hatay ve XI, Dönemde Mardin Milletvekilliği yapmıştır. Parlemento Üyeliğini 1960 yılına kadar sürdürür.

MEDENİ HALİ: İki kız bir erkek çocuk babası olan Tankut’un kızı Gönül, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünün kurucularından olup,
27 Nisan 2005’te vefat etmiştir. Diğer kızı ABD’de tasarımcı, oğlu ise Almanya’da mühendis olarak çalışmıştır.

MİT KURUCUSU: Hasan Reşit Tankut’un Millî İstihbarat Teşkilatı’nın Kuruluşunda da görev aldığı yolunda belgeler var. Bu belgeler, Mit Arşivinde yer alıyor ve internet sayfasında da yayımlanıyor.

KURS: H. R. Tankut’un da  içinde yer aldığı heyet Almanya'da  kurs görmüştür.

TÜRKÇE SÖZLÜK: Tankut, Türkçe Sözlük’ün yazımında da aktif görev almıştır. Mustafa Kemal, terimlerin Türkçeleştirilmesi işinin epeyce yol alması ve 1937-1938 ders yılına yeni terimlerle yazılmış kitaplarla girilebilmesi için Türkçe bir  sözlüğün hazırlanma zamanının geldiğini düşünerek, dilimizdeki yabancı sözcüklerden hangilerinin kalacağını, hangilerine karşılık bulmaya çalışılacağını, bir ilkeye bağlamak için eldeki sözlükleri inceletmeye başlamıştır. Türkçe sözlük hazırlama çalışmaları, böylece başlamış oldu.

Sözlük çalışmaları 1939 yılında başlamıştır. Hasan Reşit Tankut, sözlüğün genel bir plânını hazırlamıştır. Türkçe sözlük’ün 15.000 civarında kelimeyi içeren birinci baskısı 1945 yılında yayımlanmıştır.

ÖLÜMÜ: Şubat 1980 tarihinde vefat etti.

ESERLERİ
1.   Güneş-Dil Teorisine Göre Toponomik Tetkikler - 1936,
2.   Güneş-Dil Teorisine Göre Dil Tetkikleri -1936,
3.   Dil ve Irk Münasebetleri Hakkında Tetkik - 1937,
4.   Diyarı­bekir Adı Üzerinde Toponomik Bir Tetkik - 1937,
5.   Nusayriler ve Nusay­rilik - 1938,
6.   Alp Kelimesi ve Alpin Irkın Yurdu - 1938,
7.   Dil ve Tarih Tezlerimiz Üzerine Geçerli İzahlar - 1938, 
8. Maraş Yollarında - 1940,  
9. Köy Kalkınması - 1960.

------------------


Hasan Reşit Tankut günümüze ışık tutan araştırmalar yapmıştır.

Prof. Dr. Hasan Reşit Tankut 1938'de yayımladığı Nusyariler ve Nusayrilik Halkında adlı eserinde Nusayrileri Anadolu'nun ilk Türk toplumları arasında gösterir ve Nusayrileri Etilere bağlar. Buna kanıt olarak da Nusayrilerin Alpin ırkından olduklarını gösterir. Alpini antropologların Önasya'yı yurt tutmuş sonra Avrupa'ya geçmiş bir ırk olarak gösterir. Prof. Hasan Reşit Tankut, Batılıların maksatlı olarak bölücülüğe zemin hazırlanmak için Nusayrileri haçlı kalıntıları, Hıristiyanlar, Arap oldukları görüşünü yaydıklarını belirttikten sonra "Onlar (Nusayriler) "Ne ırk, ne din, ne de kültür bakımından bizden başka insanlardır. Yurtlarının topografyası gibi ırklarının ve dinlerinin karakteristikleri de onların Anadolu'ya bağlı olduğunu gösterir" der.
Hasan Reşit Tankut
Antropoloji bilimini en geçerli ölçütlerinden biri olan kafatası endisine göre 6'sı yabancı 1'i Türk yedi ünlü antropoloğun 10 farklı endis ölçümüne göre Nusayrilerin Türk endisine sahip oldukları kanıtlanmıştır. Sami olan Arapların endisinin 72-75 arasında olması nedeniyle Nusayrileri antropolojik verilerle Arap grupta düşünmek ilmen imkansızdır.

Prof. Dr. Hasan Reşit Tankut, bu hükmün aynen Hatay Nusayrileri için de geçerli olduğunu belirttikten sonra çok önemli bir tespitte bulunur ve der ki Hatay Alevilerinin konuşmasında hakim fonem Alpin bir fonasyondur. Türkler Alpin ırkta gruplanır, Araplar, Alpin değildir.
* Aşağıdaki adresten yararlanılmıştır. 

http://www.turktoresi.com/viewtopic.php?

f=42&t=2411
*

------------------------------------------------------------------------

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder