17 Nisan 2014 Perşembe

ŞAHSUVAR - 9. DULKADİR BEY'İ




1467-1472

OSMANLI'NIN DESTEĞİ

Şahsuvar Bey, Trakya’da Çirmen Sancak Beyi olarak Osmanlılara hizmetini sürdürüyordu. Fatih’in çok sevdiği ve takdir ettiği insanlardan biriydi.
Melik Arslan'ın öldürülmesinden
sonra kardeşi Şahbudak Bey Dulkadir Bey'i olmuştu. Ancak kardeşinin öldürülmesinde rolü olduğu gerekçesiyle kendisine halk tarafından itibar edilmedi. Bu arada Fatih'in desteğini sağlayan Şahsuvar Bey, Dulkadir Beyliğini 1466'da ele geçirdi. Bundan sonra Osmanlilar'la Memlûklular arasindaki dostluk daha da bozuldu.
Bu dönemde Dulkadirli beyligi üzerindeki Osmanlı -Memlûk nüfuz mücadelesi daha da arttı. Nitekim Memlûk sultani Hoşkadem, Dulkadirli tahtı için yeni bir aday buldu. Sahsuvar Bey'in karşısına bir rakip çıkarmak için amcası Rüstem Bey'i tahtı ele geçirmeye teşvik etti ise de bir netice elde edemedi. Memlûklu Sultanı daha sonra Şah Budak'a kuvvetler vererek onu Maraş ve Elbistan üzerine gönderdi. Kardeşler arasındaki bu mücadeleyi de Sahsuvar Bey kazandı. Memlûk Sultanı Dulkadirliler üzerine Şam Valisi Bedri Bey kumandasında bir ordu daha gönderdi. Osmanlı Padişahının teşvik ve yardımlarını gören Şahsuvar Bey, 1467 yılında Memlûk ordusunu bir kez daha bozguna uğrattı. Bir yıl sonra Sultan Kayıtbay'ın Emir Kulaksız idaresinde göndermiş oldugu kalabalık bir orduyu da yenilgiye uğratan Şahsuvar Bey,  bu mücadele sonucunda Darende'yi Memlûklular'ın elinden aldı.

CESARETLENDİ
ÇÜNKÜ HEP YENİYORDU

Bu başarıdan sonra cesareti artan Şahsuvar, Memlûk ordusuna yardım etmis olan Ramazanogullarıı'nı cezalandırmak için onlara karşı saldırıya geçti. Bu harekât sonucunda Ramazanoğulları'nın  elindeki Payas ve Sis (Kozan) şehirleri Dulkadirliler'in eline geçti.

KAYIN BİRADERİ

Fatih ise, zaten Anadolu’da nüfuzunu artırmak istiyor ve birlik peşinde mücadele ediyordu. Derhal, Şehsuvar Bey’i bir kuvvetle, Şahbudak’a karşı gönderdi. Her ikisi de kayınbiraderi idi ama, Şuhbudak’ın Memluklar’dan yana tavır koyması ve Şehsuvar Bey’e güvenmesi, Dulkadiroğulları’nın da bunu istemesi, tercihine yön veriyordu. Bir fermanla, aynı zamanda Bozok (Yozgat) ve Artuk-Abad (Artova)’a vali tayin etti. Ayrıca fermanında, Şehsuvar Bey’in Dulkadirli ülkesine hükmedeceğini de belirtiyordu.

FATİH’İN YARDIMI

Fatih'in yardımı ile Dulkadirlilerin başına geçen Şahsuvar Bey, üzerine gönderilen üç Memluklu ordusunu mağlup etti.

YİNE YENDİ

Memlûk sultani Kayıtbay bu defa Atabegi Emir Özbek kumandasında bir ordu daha gönderdi. Bu Memlûk ordusunu da yenilgiye ugratan Sahsuvar Bey Melikü'l-Muzaffer (yenilmez hükümdar) unvanını aldı.

ZAFERE GÜVENDİ

Fakat Şehsuvar Bey, kazandığı zaferlere güvenerek Osmanlılara cephe aldı. Bunun üzerine Fatih sağladığı desteği çekti. Bu yüzden Şehsuvar Bey, Memluklulara karşı direnemedi.
Şehsuvar Bey'in Memlûk ordularını devamlı  bozguna uğratması Sultan Kayitbay'ın, Fatih Sultan Mehmed'e mektup yazarak Dulkadirlilar'in bu saldırılarını durdurmaları için ricada bulunmasına sebep oldu. Bunun üzerine Sultan Fatih, Sahsuvar Bey'e, Memlûklular'a karşı yaptığı akınlarını kesmesini istediyse de o, Padişahı  dinlemeyerek faaliyetlerine devam etti. Sultan Kayıtbay bu sefer Emir Yasbek komutasında yeni bir ordu gönderdi. Ceyhan nehri kenarında meydana gelen savaşta Dulkadirliler yenilgiye ugradı. Şahsuvar Bey Zamantı kalesine çekildi ve uzun bir kuşatma başladı.
 
İDAM EDİLDİ


Sonunda, Zamantı Kalesindeyken Memluk kuvvetleri tarafından üç kardesi ile birlikte  esir alınarak Kahire’ye götürüldü ve 1472 yılında Sultanın ( Kayıtbay) emriyle Züveyle Kapısında idam edildi.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder