1 Mayıs 2014 Perşembe

DOKTOR MUSTAFA


KİMDİR: Milli Mücadele Kahramanı.
10 Şubat 1920'de Maraş'ın ileri gelenleri, Doktor Mustafa ile bir toplantı yaparak; "soykırım olabileceğini, teslim olmaktan başka çare kalmadığını" belirttiler. Doktor Mustafa da şehrin bazı ileri gelenlerine ve halka bu duygularından vazgeçmelerini ve direnmelerini söyledi. Ulu Camide bir miting düzenledi. Bazı kişiler buna karşıydı. Örneğin Ata Bey. 15 Ekim 1919 tarihinde düzenlenen mitinğte Ermenilerin; Osmaniye, Haruniye, Bahçe ve Adana’daki katliamları halka anlatıldı. 
Doktor Mustafa'ya göre; er geç Maraş'lılar başarıya ulaşacaktı.

Doktor Mustafa'nın şehit edilmesi haberi Fransızlar ve Ermeniler arasında  şok etkisi yaptı ve büyük bir panik yaşandı. Çünkü, Maraş'lılar'n son anda birlik olup, Fransızlar ve Ermeniler’in   üzerine yürüyerek her an büyük bir saldırı  yapabileceklerinden çekinmeye başladılar. Doktor Mustafa, Maraş’lıların o anda lideri ve en sevilen kişilerin başında geliyordu. Fransızlar ve Ermenilerde bunun bilincindeydiler. Bu nedenledir ki,  Doktor Mustafa,  Ermeniler tarafından katledildi.
Bu sırada Fransız’lar da; Maraş halkının büyük dirençleri  karşısında iyice ümitsizliğe düştüler. Çaresizlik içindeydiler, şehri terketmeyi düşünüyorlardı.

------------------------------------------------------

DOĞUMU: Maraş’ta 1882’de doğdu.

SOYU: Elbistan’lı Nakibzâde Ali Rıza Efendi’nin oğludur.
Eczacı Lütfi'nin kardeşidir. 
ASIL ADI: Elbistanlı Nakipzade Doktor Mustafa.

ÖĞRENİMİ
İLK-ORTA-LİSE:  İlk ve orta tahsilini Maraş’ta yaptı.

ÜNİVERSİTE: Tıbbıyye-i Şâhâneden mezun oldu.  Elbistan Belediye Tabibi olarak görev yaptı.

GÖREVİ VE YAPTIKLARI
1.    Birinci Cihan Harbine tabip olarak katıldı. (1)
2.    Fransız işgali başlayınca  kardeşi Eczacı Lütfi Beyle beraber Elbistan’a geçti. Sivas’la bağlantı kurdu. Elbistan Anadolu ve Rumeli Müdâfaa-i Hukuk Cemiyetinin kuruluşunda öncülük etti.
3.    Maraş Elbistan arası mıntıkalarda çete oluşturdu.


ÖLÜMÜ / BİTİME BİR GÜN KALA:

10 Şubat 1920'de Doktor Mustafa, yanında emir eri olduğu halde, Amerikan Koleji'ne gelerek General Kueratte ile görüştü. Görüşmeden sonra geri dönüşünde emir eri ile birlikte Ermeniler tarafından Alman Hastanesi yakınında pusuya düşürülerek şehit edildi. (2)  Doktor Mustafa'nın şehit edilmesi, şehrin her yanında anında duyuruldu.

------------------------------------------------------
AÇIKLAMA

(1)   Maraş’ta serbest doktorluk yaptı. Elbistan Belediyesine geçti. I. Dünya Savaşı patlak verince silah altına alındı, Şam’da Ordu Komutanı Cemal Paşanın emrinde görev yaptı.   Elbistan’a giderek, Anadolu ve Rumeli M. Hukuk Cemiyetini kurdu. Göksun, Pazarcık, Süleymanlı ve Bertiz’de halkın örgütlenmesine yardımcı oldu.   Maraş’ta Çete Başkanlığı yaptı.  Fransızlarla (yabancı dil bildiği için) muhatap oldu.
(2)   Bazı kaynaklar olayı şu şekilde verirler:  Fransızların kaçtıkları gece, İttepesindeki Alman Hastanesinde bulunan Ermeni ileri gelenleri hile ile Amerikalı Mister Laym’in ağzından bir mektup  uydurdular. Mektupta acele gelmesi isteniyordu. Doktor Mustafa Alman Hastanesine girince Ermeni Eczacı Çorbacıyan  tarafından şehit edildi.
İngilizler ile Fransızlar arasındaki anlaşma gereği; İngilizler, Maraş’ı Fransızlara bırakarak çekildiler. Anlaşma şu idi: Fransızlar Musul Petrollerini; İngilizlere bırakacak, buna karşılık  İngilizler de, Maraş,Antep ve Urfa Sancaklarını Fransızlara verecekti.

Aralarında Doktor Mustafa, kardeşi Eczacı Lütfi, diğer beş kişiyle Elbistan’a gittiler. Kuvai Milliyenin desteği ile  çete kurdular ve silah tedarik ettiler.   

----------

Türkiye'nin Kurtuluşuna Öncü Olan Maraş Mücadelesinde Herkes Savaşan Birer Kahramandı. Biz, Bunlardan Yalnızca Bazı İsimleri Alıyoruz. 

ABDLLAH BAYAZIT
-----------------

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder