18 Mart 2015 Çarşamba

HASİP BEY (AKSÖYEK)


KİMDİR
1.     Devlet Adamı – Şeriat Hukukçusu – Aktif Millet Vekili (İsmet İnönü’ye çok sert eleştirilerde bulundu). Maraş şapka olayları canına mal oldu. Ankara’da İstiklal Mahkemesinde yargılandı. İdamdan kurtuldu. Kurtuldu ama 1925 Yılında girdiği Maraş hapishanesinden 1930 yılında vefat ederek çıkabildi.

2.     Hasip Aksöyek TBMM 1. Dönem'de Maraş milletvekilliği yapmış Türk siyasetçidir.
3.     Mecliste, İktisat, Orman, Madenler, İçtüzük, Adalet ve Bayındırlık ve Bütçe Komisyonlarında ve Memurin Muhakematı Tetkik Kurulunda görev yapmıştır. Dördüncü toplantı yılında üçüncü şubenin kâtipliğini yapmıştır. Mecliste yer alan Müdafaa-i Hukuk Grubunun karşısında bulunan ikinci grupta yer almıştır. Mecliste 44 konuşma, 3 soru ve 2 kanun önergesi vermiştir.
4.     Mecliste dikkat çeken birçok konuşmalara imzasını atan Hasip Beyin ilginç konuşmalarından biri 1922 yılında olmuştur. Dahiliye Vekili Ali Fethi Okyar’ın makam odasına 17,5 liraya bir kalem takımı, o günkü deyimle, hokka takımı alması üzerine, Hasip Bey, bunu şiddetle eleştirmiş ve neticede, Dahiliye Vekili Fethi Bey bu parayı kendi cebinden ödemeyi teklif etmiştir. Dönemin Maliye Bakanının araya girmesiyle mesele kapatılabilmiştir.
5.     TBMM 2. Dönemde Maraş milletvekilliğine adaylığını koymamıştır.
6.     Hasip Beyin ekonomik konulardaki ilginç bir çıkışı asgari ücretin yaz ve kış ayları için farklı şekilde tespit edilmesini istemiş olmasıdır. Dahili konularda, sosyal yardım konularında, hukukî konularda, askerî konularda ve kanunlarla ilgili görüşlerini dile getirmiştir.

DOĞUMU:1882 yılında Maraş’ta doğmuştur.
SOYU: Aslen Emirmahmutoğlu ailesinin Vehbili kolundandır. Babası Süleyman Efendi, annesi Bayazıtoğullarından Fatik hanımdır.

ÖĞRENİMİ: Eğitimini Maraş'ta tamamlamıştır.

GÖREVİ VE YAPTIKLARI
1.     Müstantik (sorgu hâkimi) olarak görev yaptı. (Maraş’ta, Zeytun’da (Süleymanlı), Elbistan’da ve Antep’te, adliye görevleri yaptı.)
2.     İttihat ve Terakki Fırkasının Maraş’ta ileri gelenlerinden oldu.
3.     1920’de Maraş’tan birinci dönem milletvekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine girdi. Mecliste aktif görev yaptı.
4.     Lozan murahhası İsmet Paşa’ya ve başvekil Hüseyin Rauf beye karşı çok sert tenkitlerde bulundu.
5.     Devrin başbakanı Fethi Okyar aleyhinde meclis kürsüsünden konuşmalar yaptı.

KİŞİLİĞİ:  Mert, cesur, ilim ve irfan sahibi idi.
Aşırı muhalif olması sebebiyle olsa gerek II. Dönem milletvekili adayı olamadı. 1925’de vuku bulan Maraş şapka olaylarına adı karıştırıldı. Ankara’da İstiklal Mahkemesinde yargılandı. İdamdan kurtuldu.

ÖLÜMÜ:  Maraş hapishanesinde 1930’da vefat etti.


-------------------------------------------------------------

KELİMELER



Murahhas:  Devlet veya herhangi bir kuruluş namına, yetkili olarak bir yere bir görev ile gönderilen kişi, temsilci, delege anlamına gelir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder