26 Mart 2015 Perşembe

KANADIKIRIKZÂDE ALİ EFENDİ

DOĞUMU: Doğum yeri ve yılı hakkında bilgi bulunamayan Ali Efendi,

ÖĞRENİMİ:  Küçük yaştan itibaren ilim öğrenmeye başlamış, Kayseri ve İstanbul'da çeşitli hocalardan ders almıştır. Daha sonra Mısır'a gidip değerli bilgin ve ermişlerden ders alan Ali Efendi, Yavuz Sultan Selîm'in Mısır'ı fethinde orada idi. Yavuz Sultan Selîm Han, ilminin yüksekliğini işittiği Ali Efendi ile görüşüp onu Maraş Müftülüğüne tâyin etti. Bu görevde iken birçok bilginin yetişmesine de vesile oldu.
ÖLÜMÜ: Ali Efendi, vefât edince Maraş’ta bulunan Şâzibey Câmii bahçesine defnedildi. Kabri yöre halkı tarafından ziyâret edilmektedir.

AÇIKLAMA: Seksenbeş yaşında Tekereklerden bir eşrafın kızını ister. Kızın babası düşünür. “Bu yaşta…   verdim,” der. Evlenir. İkiz çocukları olur ve Kanadıkırıklar bu aileden türerler.

Mısır’ı fethi sırasında,  Yavuz Sultan Selîm Han, tarafından ilminin yüksekliğini nedeniyle Maraş Müftülüğüne tâyin edilen Ali Efendi, Bayazıtlılarla Dulkadiroğulları arasında süre gelen çatışmada tüm neslini kaybeder. Maraş’ı terk etmek ister. Engel olmaya çalışanlara: ‘Kolum kanadım kırıldı,’ diye cevap verir. Bu arada, Tekerek Köyünün imamı devreye girerek seksenbeş yaşındaki bilgine kızını vererek kalmasını sağlar.   Aile yeniden türer. Bu aileye ‘KANADIKIRIKLAR’ denmesinin sedeni budur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder