18 Mart 2015 Çarşamba

MUSTAFA KÖŞ


DOĞUMU:1965 Yılında K. Maraş’ın Afşin İlçesinde doğdu.

Sultan Abdülaziz Eshab-I Kehf'e Sınavla Müderris AtamışÖĞRENİMİ: İlkokul, ortaokul ve lise tahsilini Afşin’de tamamladı.

ÜNİVERSİTE: Anadolu üniversitesi Açıköğretim Fakültesi;
a.  Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümünü, tamamladı.
b.  İşletme Bölümünü okudu.
GÖREVİ
VE
YAPTIKLARI

1. Afşinde çeşitli okullarında vekil öğretmen olarak görev yaptı.
2. 1988- 1996 yıllarında Afşin Belediyesinde Hesap İşleri Memuru olarak görev yaptı.
3. Afşin ilçe Nüfus Müdürlüğüne 1996 yılında Memur olarak atandı. Halen Nüfus Memuru olarak görev yapmaktadır.

EDEBİ HAYATI:  Afşin’in Sesi ve Yeşil Afşin, Elbistan’ın sesi gazeteleri ile  Ulusal Basın olan Star, Akit ve Türkiye gazetelerinde çeşitli yazı ve makaleleri yayımlandı.

MEDENİ DURUMU:  Evli ve 3 çocuk babasıdır.

ÖDÜL:  2014 Yılı Eshab-ı Kehf başarı ödülne Araştırmacı Yazar Mustafa KÖŞ layık görüldü. Din- Bir-Sen tarafından geleneksel hale getirilen ve bu yıl 8'incisi düzenlenen Eshab-ı Kehf başarı ödülleri dağıtım töreni onikişubat Kurtuluş parkında bulunan Konak Restaurantta düzenlendi.

ESERLERİ: Afşin’in Bilinmeyen Tarihi kitabının yanı sıra, Güney Cephesinde Milli Mücadelede Afşin ve Seyahatnamelerde Eshab-ı Kehf adlı çeşitli araştırma ve çalışmaları devam etmektedir.

 “Tarihte Afşin’imizin geçmişine baktığımız zaman birçok uygarlıklara beşiklik yaptığını görürüz. Afşin’imizin tarihteki isimleri; Hititler döneminde Arpasus, Asurlular ve Romalılar döneminde; Arabissos. Bizanslılar döneminde; Aramisos, İslam Kaynaklarında Efsus’tur. Namı diyar Meşhur Afşin (Efsus) Şehri Selçuklular tarafından fethedilmiştir. Selçuklular ve Osmanlılar döneminde resmi ismi Efsus yöresel ismi Yarpuz olmuştur. Selçuklular döneminde Efsus sancağı bölgesi olarak önemli yerleşim yerlerinden biriydi. Aynı zamanda Efsus Sancağına Eshab-ı Kehf’in sancağı olarak Selçuklular Afşin-Efsus şehrine çok büyük önem vermişler ve hizmet etmişlerdir. Afşin-Efsus Şehrimize Selçuklular –Danişmedliler-Dulkadiroğullar-Osmanlılar büyük önem vermişlerdir. Kent, Dulkadirliler ve Osmanlı döneminde Efsus olarak tanınmıştır.”

Bu yazının sahibi Mustafa KÖŞ’tür.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder