1 Ekim 2015 Perşembe

ABİD EFENDİ

KİMDİR: İslam gizemcisi, sofi /sûfî (Mutasavvıf. )

DOĞUMU: 1860’da, Maraş’ın Yürükselim (Çavuşlu) mahallesinde doğdu.

SOYU: Şakir Efendi’nin yiğenidir. Evliyaoğlu denilen sülaledendir. Torunu Mehmed Evli’de, Osmanlıdan kalma seyidlere mahsus secerename var.

SEYYİT: Peygamber Efendimizin soyundan gelmedir.

ÖĞRENİMİ:  Amcasından hem zahir hem batın icazeti aldı, böylece Rıfai ve Kadiri şeyhi oldu. Daha sonra amcasının işaretiyle Muhammed Hilmi Darendevî hazretlerine intisab etti. Kısa zamanda şeyhinin dikkatini çekti.
---------------
AÇIKLAMA
1. Bir gün tekke arkadaşları ve mürşidi ile ilkbahar gezmesine giderler. Dönüş yolunda yağmura tutulurlar. Bir yere sığınmışlar. Yağmur kesilmiş, sel durmuş ama geçecekleri derenin üzerindeki köprüyü sel götürmüş. Hocaları Muhammed Hilmi Efendi; “Eyvah köprüyü de sel götürmüş!” buyurunca;
Abid Efendi Besmele çekip kendisini sel götüren köprünün yerine bırakmış. El ve ayağı ile köprü kazığına tutunarak; “Efendim buyurun buradan geçin!..” demiş.
Bu duruma çok duygulanan Muhammed Hilmi Efendi kısa bir süre sonra, Abid Efendiyi, Duraklı Camiinde erbaine almış. Erbain sonunda, sözlü ruhsat ve icazetle şereflendirilmiş.
2. Abid Efendi, soyadı kanunu çıkınca “Evliyaoğlu” soyadını almak ister ve böyle de yazar. Ancak Nüfus idaresi, Evliya soyadını alan başka bir aile bulunduğundan ve yeni kanunda “zade” ve “oğlu” gibi ifadeler yasak olduğundan soy isim kısalıp “Evli”ye dönüştürülür.
 -----------
Erbain: Kırkıncı Gün anlamına gelen kelimenin yüklendiği anlam, yeryüzündeki en büyük anma törenlerinden biridir.
•     Şiilikte, hicrî takvime göre Aşure Gününden 40 gün sonra gelen Safer ayının 20'inci gününe verilen isimdir. Bu günde Muharrem ayının Onuncu günü olan Aşure Gününde Kerbela'da şehit edilen İmam Hüseyin ve 71 taraftarının anısını canlı tutmak için anma törenleri de düzenlenmektedir.
•     İslam dünyasında kırk günlük riyazat ve halvet  olarak bilinen uygulamanın zamanıdır. Bu, 40 günde maddî bağları azaltıp mânevî tarafı kuvvetlendirmek için kırk gün az yemek, az içmek, az konuşmak, az uyumak, çok ibâdet etmek gerekir. Buna çile de denir. Buna bağlı olarak bu çile iki şekilde olmaktadır: Çile-i Merdan ve Çile-i Zenan.
•     Çile-i Zenan; kadınlar tarafından kırk gün boyunca gündüzleri hiçbir şey yemeden ve içmeden yapılan oruç ibadetidir.

•     Çile-i Merdan ise;  40 gün boyunca kırk öküz kesilip bunlardan yapılan yahninin yenilmesi ile yapılan çiledir. Lakin bu çile sırasında su içilmez.

---------------

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder