3 Ekim 2015 Cumartesi

ÖKKEŞ ŞENDİLLER

Yazar - Politikacı.


DOĞUMU: 1956 yılının Mart ayında Kuzucak Köyünde doğdu.



ÖĞRENİMİ: Maraş merkeze bağlı olan köyünün ilk okulunun ilk mezunu. Orta ve lise tahsilini Maraş'ta tamamlayan Şendiller, 1976 yılında Gaziantep Eğitim Enstitüsü Matematik Bölümüne kayıt oldu.

KİRLİ OYUN: Aralık 1978 MARAŞ OLAYLARI’ndan 1  Nolu sanık olarak Adana Sıkıyönetim Mahkemelerince tutuklandı. İki yıla yakın idamla yargılandı ve neticede beraat etti. 

SOYADI: Eski soyadı Kenger iken beraat ettikten sonra Şendiller soyadını almıştır.

ÖĞRETMEN: Sıkıyönetim kararı ile bölge dışı sürgünden dolayı Konya Selçuk Eğitim Enstitüsüne kayıt oldu ve 1980 yılında mezun oldu. 
1981 yılının Ocak ayında matematik öğretmeni olarak Maraş'ta göreve başladı. 

GÖREVİNE SON: Mayıs 1981'de 1402 Sayılı Sıkıyönetim Yasası neden gösterilerek görevine son verildi.

MÜCADELE: Verdiği hukuki mücadele sonucunda 1983'de tekrar görevine geri döndü. Ancak bu kez kendi isteği ile istifa etti ve çalışmadı. 

SİYASET 
1991 Ekim ayında yapılan Milletvekilliği Genel Seçimlerinde;
1. Refah Partisi, 
2. Milliyetçi Çalışma Partisi, 
3. Islahatçı Demokratisi Partisi ittifakından Maraş Milletvekili olarak Meclise girdi.

HAK ARADI: Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyeliğine seçilen Şendiller, bir çok önemli araştırmaya imza attı. 1992 yılında Rus-Ermeni saldırısına maruz kalan Karabağ'da, bizzat cepheye kadar giderek, katliama tabi tutulan Azerilerin ve Sırp vahşetine maruz kalan Bosna’lıların sesini dünyaya duyuran heyette görev aldı. 

MİLLETİN SESİ: Millet Vekili seçilerek mazlum ve hakkı gasp edilen insanımızın sıkıntılarını meclise taşıyan bir çok çalışmada yer aldı. 

Avrupa İşkence Önleme Komitesinde önemli görevler yaptı. 


YENİ PARTİ: 1992 Yılında MÇP'de meydana gelen siyasi tartışmalar sonunda 6 milletvekili arkadaşı ile birlikte ayrılarak BBP (Büyük Birlik PArtisi)'nin kuruluşunda yer aldı. BBP'de çeşitli görevlerde bulunan Şendiller, 2008 yılı, Şubat ayında partideki tüm görevlerinden istifa etti.

MEDENİ HALİ: Evli ve 4 çocuk babasıdır.

ESERİ: Kahramanmaraş Olaylarının Perde Arkası ve meclis çalışmaları anlatan,


Kanlı Oyun, isimli kitabı var.

-------------------------------------------

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder