8 Şubat 2016 Pazartesi

HASAN ÇAVUŞ

Yenicekale ve çevresindeki köylerde yığın yığın Ermeni vatandaş var. Ne olur ne olmaz, içimizden biriL, bunları gözetlemekle görevlendirmeli.” Vilayetin eşrafı böyle düşünmüş ve düşündüğünü uygulamak için Hasan Çavuş'u ve Sünnüoğlu'nu seçmişti.
-------
EYELER

Bir geceydi.
Eyeler’den (Bekirli’nin altında ki Ermeni evleri.) göç edip, geride bir çok eşya bırakan Ermeniler…

Buralar Hasan çavuş’tan sorulacak elbet.
Hasan Çavuş, kışın en şiddetli bir gecesinde dedem Köse Mehmet’i terk edilen eşyalara bekçi bırakarak, kendisi adamlarıyla Yenicekale’nin altındaki kiliseye gider. Ermenilerin toplanma yerinin burası olduğu biliniyordu. “Ne olur, ne olmaz” diyenlerden ve önlem alınmasının gerekliliğine inanan biriydi Hasan Çavuş.

Köse Mehmet (dedem) diyor ki: “Terk edilen evlerin dışında beklemem emredildiğinden
yağan karın altındaydım. Üşüyordum. Uzaktan gelenin yaklaşmasını bekledim. Uzaktan gelen yaklaştı. Beni görmüyordu. Ama onun hal ve hareketleri gözetimim altında. Bu adam, Apış Hüseyin’di. Eşyalardan götürebileceği kadarını sırtlandı. Yorganlar, döşekler ve yastıklardı bunlar.”

Bir gece genç hanımıyla Yenicekale’yi terk eder. Beraberinde Hüseyin Çavuş’ta var mı? ( Kemal Dede’nin anlatışında var). Bir hafta Göksün’de kalırlar ve oradan da Samsun’a gider.
------------------------------------------------

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder